The ‘whey’ to go

Na de training drinken je gymbuddies allemaal een zogenaamde ‘shake’ om hun spieren sneller te doen herstellen. Wat is dat nu net en welke moet je kiezen?

Wat is whey?

Whey proteïne is een natuurlijk product dat vrijkomt bij de productie van kaas. Kaas wordt op zijn beurt gemaakt van melk. Aan de melk wordt een starter cultuur en stremsel toegevoegd. Hierdoor gaan de eiwitten stollen en ontstaat er een vaste substantie (de wrongel) en blijft er vocht over (de wei). Ondanks dat wei dus eigenlijk een melkproduct is, bevat het zeer weinig lactose. Hierdoor is het gemakkelijk verteerbaar voor het menselijk lichaam en is het dus meestal ook goed te verdragen door mensen met een lactose intolerantie.

Waarom whey?

Als krachtsporter is het belangrijk om je lichaam voldoende eiwitten aan te leveren. Eiwitten noemen we simpel uitgelegd ook de ‘bouwstenen’ van ons lichaam. Onder andere onze huid, nagels en haar zijn opgebouwd uit eiwitten alsook onze spieren. Wanneer we onze spieren zwaar hebben toegetakeld tijdens het trainen, willen we deze voorzien van voldoende bouwstenen om te kunnen herstellen/groeien.

Voldoende eiwitten aanleveren kan door het consumeren van eiwitrijke voeding (vlees, vis, gevogelte, zuivel, eieren, soja, tofu, tempeh,…). Op momenten dat het jou ontbreekt aan eetlust, bv. na een zware training, is het vaak handig om dan je proteïne rijke maaltijd te kunnen drinken in de vorm van een shake, al dan niet geblend met andere ingrediënten. Ben je een zware bodybuilder met dus een grote behoefte aan eiwit, dan kan het financiële aspect ook een reden zijn om eiwitpoeder te implementeren in jou dieet. Een schep whey kost immers minder dan 200gr steak bv.

Inspiratie nodig voor een high proteïne 500 kcal maaltijd? Check ons recept hier: 

De verschillende soorten whey uitgelegd       

Whey concentraat

Dit is de minst bewerkte vorm van whey. Hierdoor is hij de goedkoopste variant, maar doordat hij minder gefilterd is dan zijn andere varianten bevat hij meer vet en lactose. Dit maakt wel dat hij de lekkerste is van de 3.

Voor de meeste mensen is een whey concentraat prima. Goedkoop, lekker(der) en does the job. Voor mensen met lactose intolerantie raden we deze vorm minder aan.

Whey isolaat

De whey isolaat heeft een extra filteringsproces ondergaan waardoor hij zuiverder is dan een whey concentraat. Met zuiverder bedoelen we dat hij dus minder lactose en vet bevat dan de gewone whey concentraat.

Deze vorm van whey wordt vaak gebruikt door bodybuilders in wedstrijdvoorbereiding voor wie elke gram telt. Ook voor mensen met lactose intolerantie is deze variant over het algemeen prima te verteren.

Whey hydrolisaat

Deze vorm van whey is nog eens extra gefilterd en durven we ook wel een ‘voorverteerde’ whey te noemen. Hier zit nog minder vet en lactose in dan in de whey isolaat, wat maakt dat hij heel erg gemakkelijk op te nemen is. Vandaar dat we deze vorm dus ‘voorverteerd’ noemen. Ook deze vorm van whey is goed te verdragen door mensen met lactose intolerantie. De smaak van een hydrolisaat is over het algemeen geen topper.

Casseine

Nog een andere vorm van eiwitpoeder is casseïne. Casseïne bestaat uit langere aminozuurketens wat maakt dat het voor ons lichaam langer duurt om deze af te breken (/te verteren). Om die reden is deze vorm van eiwit ideaal om te consumeren voor het slapengaan, aangezien je dan (hopelijk) een 8-tal uren niets gaat eten.  

Korte samenvatting

Whey is geen noodzaak binnen je dieet, maar eerder een gemakkelijke oplossing om je dosis proteïnen binnen te krijgen op momenten van weinig eetlust. Ben je geen ontbijter? Dan is een proteïneshake misschien wel wat voor jou. Check zeker onze recepten hieronder. 

Over het algemeen zijn de meeste mensen gesteld met een whey concentraat; de goedkoopste en lekkerste variant. Ook om financiële redenen zou je kunnen opteren om whey te verwerken in je dieet.

Voor een periode dat je langere tijd niet kan eten (bv omdat je aan het slapen bent), is een casseïne shake mogelijks een oplossing.

Kortingen

Overtuigd en wil je je eigen pot proteïne aanschaffen? Nu je weet welke vorm bij jou past heb je ongetwijfeld geen problemen meer om de juiste keuze te maken.

Geniet van 10% korting op de volgende websites:

Alpha supps met code: MEVAXI10 

https://www.alphasupps.nl/ 

Olimp Sport Nutrition met code: EVA

https://olimpsport.com/uk/